Gå til hovedindhold

Den Lille Prins i Fuglebjerg

I sommeren 1996 fik Fuglebjerg by en stor og flot seværdighed i form af en meget original skulptur, som blev opstillet ved Fuglebjerg Skole og benyttet af alle børn, der havde lyst til at lege “jorden er giftig”.

Indhold

  Den kontroversielle billedhugger Jens Galschiøt Christophersen lod sig inspirere af den franske forfatter Saint Exupéry’s vidunderlige bog “Den Lille prins”.

  Forfatteren var fransk militærpilot under anden verdenskrig, og deroppe i himmelrummet fik han inspiration til sin lille bog. Bogens fortæller, som også er pilot, møder den lille prins i Sahara, fordi flyet får maskinskade.
  Prinsen, der selv kommer fra en planet, besøger flere planeter og deres ejendommelige beboere, en forfængelig mand, en konge, en dranker og en forretningsmand. Han bliver venner med en ræv, en slange og piloten, men kan ikke glemme sin bedste ven hjemmefra – en rose.

  Jens Galschiøt Christophersen har bygget hver lille planet omkring en større planet. Hver beboer er også skildret, og en 7 meter lang slange har Fuglebjergskoles 10. klasses elever været med til at forme hjemme hos kunstneren i Odense på Fyn.

  Billedhuggeren er både lands- og verdenskendt blandt andet pga. sine “Svinehunde”, som er blevet opstillet i flere byer i de lande, hvor menneskerettighederne er blevet krænket. Også hans “Skamstøtter” har haft samme formål: at gøre folk opmærksomme på uretfærdigheder.
  Fuglebjergs “Lille Prins” har dog intet politisk mål.

  I første halvdel af 2011 blev der foretaget bygningsændringer på Fuglebjerg skole, hvorved Den Lille Prins blev ”gemt” bag en mur, og den direkte adgang fra busterminalen blev lukket.

  Anette Møller Hansen, Sneslev tog initiativ til oprettelse af en projektgruppe, for om muligt at flytte kunstværket til en mere hensigtsmæssig placering til gavn og forskønnelse af Fuglebjerg by.

  I projektet deltog ligeledes Borup Ris Skolen, Fuglebjerg Biblioteket, Ungdomsskolens Fuglebjerg afd. og Lokalrådet for Næstved Vestegn.

  Projektgruppen har modtaget kr. 132.000,- af NITHONA-Fonden til reperation og til flytning af Den Lille Prins til placeringen ved Fuglebjerg Bibliotek. LAG-Næstved gav efterfølgende tilsagn om yderligere kr. 132.000,- til udgivelse af brochurer samt indretning af en ”Oase” med skulptur- og siddesten i forbindelse med kunstværket, så alle får mulighed for en total oplevelse omkring Biblioteket og Den Lille Prins.

  En lyssætning af skulpturen med LED-lamper er etableret, så Den Lille Prins også kan beskues i døgnets mørke timer. Hertil har Lions Club i Fuglebjerg, Næstvedegnens Landbrugsfond, Sandved Entreprenørforretning samt lokale borgere velvilligt sponsoreret penge.

  Endvidere har den nu nedlagte lokale erhvervsforening Næstved Vest via Næstved Erhvervsforening ydet et tilskud på kr. 12.500,-

  Medborgerskab i Næstved kommune har doneret 10.000 stk. tulipan-, påske- og pinselilje løg, så et storslået blomsterflor ved forårstid giver Den lille Prins en ekstra dimension.

  En stor og varm tak til alle, der økonomisk og arbejdsmæssigt har bidraget til projektets gennemførelse.

  Måske også interessant for dig